Kerknieuws uit 't Tonckeltje - april 2017

Kerkdiensten

30 april 10:00 uur Pastor T. Huizing te Veendam
7 mei 19:30 uur Johannes de Heer zangdienst
14 mei 09:30 uur Dhr. G. Iwema te Muntendam
21 mei 09:30 uur Ds. R. Poede
Heilig Avondmaal
28 mei 11:00 uur Ds. R. Poede
4 juni 09:30 uur Ds. R. Poede
Pinksteren
11 juni 09:30 uur Dhr. W.Th. van der Wal te Winschoten
18 juni 09:30 uur Mevr. M. van Vliet te Veendam

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten. Zijn er kleine kinderen, dan kan er voor oppas gezorgd worden. Mochten er 2 of meer oudere kinderen zijn, dan kan er kindernevendienst worden gehouden.

Info kerkdiensten

Zondag 7 mei
Op deze zondag zullen we een avondzangdienst houden in het teken van de liederen van Johannes de Heer, aanvang 19.30 uur. Op het orgel zal spelen Marcel Gelderloos, de dienst zal onder leiding staan van Harry Huisman en Antje Nieboer. (Er zal deze zondag geen ochtenddienst zijn.)

Denkt u er om dat m.i.v zondag 14 mei de diensten weer om 09.30 uur beginnen, tenzij anders aangegeven.

Donderdag 21 mei
Op deze zondag zullen wij met elkaar het Heilig Avondmaal vieren. Na de dienst wordt u ook van harte uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in het gebouw.

Zondag 28 mei
Denkt u er aan dat deze dienst om 11.00 uur zal beginnen.

Zieken

- mevr. T. Haarsma, Zuidwending 291
- Jacob Nieboer, Zuidwending 169
- dhr. J. Groenwold, Ommelanderwijk 195
- mevr. T. Panman-Meihuizen, Ommelanderwijk 315

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Gestorvenen in de afgelopen periode

08-03-2017: dhr. A. Vreugdenhil, Zuidwending 140

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Familieberichten

- geboren...
- ziekten...
- enz.

Wilt u een familiebericht doorgeven?
Dan kunt u dit mailen/schrijven/bellen naar het redactieadres van het Kerkblad, wat u kunt vinden op de pagina met algemene adresgegevens van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending.
De redactie

Overdenking

Over een paar dagen staan we weer stil bij de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei herdenken we wat er gebeurd is en op 5 mei vieren we de vrijheid. Ieder jaar weer opnieuw. Toch is het goed dat we hier ieder jaar bij stil staan. In het dagelijkse leven hebben we vaak niet door hoe gewoon de vrijheid is waarin we leven. We nemen haar als vanzelfsprekend aan en denken er verder niet te veel over na.

Toch laat de wereld om ons heen zien, dat de vrijheid een kostbaar goed is. Er zijn meer mensen die gebukt gaan onder het gebrek aan vrijheid dan mensen die in vrijheid hun eigen keuzes mogen maken. Het besef in vrijheid je eigen leven te mogen inrichten, zoals je dat zelf wilt, is een kostbaar bezit.

De periode van meer dan 70 jaar leven in vrijheid en vrede is uniek in onze geschiedenis. Europa heeft in de afgelopen eeuwen de nodige oorlogen meegemaakt. Soms tussen twee landen en twee keer werd bijna heel Europa mee getrokken in een oorlog. Na en misschien wel door de tweede wereldoorlog, hebben we geleerd dat we beter kunnen samenwerken dan dat we elkaar de tent uitvechten. Dan zijn er namelijk geen winnaars alleen verliezers.

In de huidige tijd lijkt deze les soms vergeten te zijn. We kijken vaker alleen naar ons eigen land en willen soms met de buren niets meer te maken hebben, we kunnen het zelf wel, lijkt het uitgangspunt. Maar stel dat we dat in ons dagelijkse leven ook zouden doen? We leven ons eigen leven en trekken ons niets aan van de buren, zou het leven daar beter van worden?

De verhalen van 4 mei doen ons ieder jaar weer beseffen dat vrijheid niet gratis is, dat je je daarvoor moet inspannen. Dat de vrijheid van de een stopt waar de vrijheid van de ander begint. Je houdt rekening met elkaar. Zo werkt het tussen landen ook. Als ieder land alleen maar aan zichzelf denkt dan is dat een bron van conflict. Je kunt er dan je vingers op natellen dat er ruzie komt. De les van 4 mei is dat de prijs die we daarvoor moeten betalen te hoog is.

Daarom gedenken we en vieren we dus.

Ds. Raymond Poede

Van de Kerkenraad

Gemeenteavond
De gemeenteavond is gepland op woensdag 31 mei a.s.. Voorafgaande aan de gemeenteavond zullen we een vesper gaan houden, deze begint om 19.30 uur. Noteert u deze datum alvast in uw agenda en nadere informatie zult u ontvangen d.m.v een nieuwsbrief.

Namens de Kerkenraad,
Sriba Antje Nieboer

Excursie naar Heede

Wat was het een interessante dag, zaterdag 8 april. Met een groepje mensen van diverse kerken uit de omgeving gingen we naar het bedevaartsoord Heede, vlak over de grens bij Bourtange. In Heede verscheen Maria tussen 1937 en 1940 aan vier kinderen en tot 3 november 1940 werd Maria op meer dan 100 plaatsen waargenomen. Na een inleiding en onder de enthousiaste leiding van dominee Slob bezochten we de nieuwe en de oude kerk en het kerkhof, waar o.a. ook het graf is van een van de kinderen namelijk Grete Ganseforth. In de nieuwe kerk legde ds. Slob de betekenis uit van de schitterende glas in loodramen met allemaal verschillende onderwerpen. Daarna wandelden we over het kerkhof langs de kapelletjes en de staties, een indrukwekkende rondgang. Op de terugweg werd er nog gestopt bij de 1000-jarige lindeboom achter de Volksbank, het einde van een prachtige dag!
G.M.

Excursie kerkenpad Groningen

Op 21 mei a.s. kunt met uw orgelliefhebbers de orgelklanken op de Oldambtster klei beluisteren. Het vertrek is om ca. 11.30 uur vanaf de Grote Kerk in Veendam en de tour gaat langs de Gereformeerde kerk te Oostwold, de Hervormde kerk van Oostwold, de oude kerk van Nieuwolda, de oude dorpskerk van Midwolda en eindigd met een vesper in “de Ontmoeting”, Kerklaan 32 in Scheemda.

U dient zelf een lunchpakket mee te nemen en een liedboek. De kosten zijn € 7,50 en u kunt zich aanmelden tot uiterlijk 18 mei bij pastor Eppo Vroom (0598) 62 81 42

Liedboekmiddag zaterdag 13 mei 2017

De volgende liedboekmiddag is weer in aantocht, een middag voor iedereen die er plezier aan beleeft, samen te zingen. Wie al eens geweest is, weet hoe leuk, gezellig en inspirerend het is om samen te zingen uit het nieuwe liedboek!
Er zijn mensen uit alle kerken in de provincie bij aanwezig.

Deze keer is het thema: ‘tussen Pasen en Pinksteren’.

U bent van harte welkom om mee te komen zingen, organisten zijn Doewe Kraster en Gert Jan Farenhorst. De middag begint om 14.00 uur en duurt tot 16.45.
Kaarten zijn vooraf en aan de zaal te koop: de entree is € 7,50 (‘all-in’); een korting van € 2,50 is er voor wie zich uiterlijk het weekend van tevoren opgeeft.

NB We willen niet dat onze entree een drempel is voor mensen met een smalle beurs –daar passen we wel een mouw aan!
Informatie en opgave bij Marjan Pierhagen, liefst via liedboekdagen@pknveendam.nl of tel. (0598) 61 33 08.

De volgende data en thema’s zijn:
4 nov. 2017: oude psalmen in een nieuwe jas

Levende hoop

Ik zag een stille lentebode, het kopte door de vorstgrond heen, lichtgevend in een winterperiode. Ik zag een stille lentebode, het gaf een Hemelboodschap in een code; Nieuw Leven breekt door steen! Ik zag een stille lentebode, het kopte door de vorstgrond heen



Om vluchtelingen op te nemen in onze samenleving is de hulp van vrijwilligers onontbeerlijk. Daarom is Compaen op zoek naar inwoners in Veendam die het leuk vinden om praktische hulp te bieden aan een vluchteling.

Compaen heeft de opdracht van de gemeente om vluchtelingen die een verblijfstatus (statushouder) hebben gekregen te huisvesten en ze daarna te adviseren en te begeleiden bij het integreren in de samenleving van Veendam.
Wij zijn nu vooral op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om praktisch bezig te zijn. Die samen met een statushouder de inrichting van het huis verzorgen.
Een statushouder heeft twee weken de tijd om te verhuizen uit het AZC naar een woning in de gemeente. Dit betekent dat de vrijwilliger twee weken intensief bezig is om de statushouder te begeleiden en te adviseren bij het inrichten van de nieuwe woning.

Heeft u interesse en/of wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met Karin Siekman of Marlies de Laat, Stichting Compaen telefoon: (0598) 69 81 19