Kerknieuws uit 't Tonckeltje - september 2022

Kerkdiensten

2 oktober 10:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
9 oktober 10:00 uur Ds. R. Poede
16 oktober 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
23 oktober 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
30 oktober 11:00 uur Ds. R. Poede
6 november 10:00 uur Ds. R. Poede
Dankdag voor gewas en arbeid

We hopen dat onze diensten door kunnen gaan en dan bent u van harte welkom tot het bijwonen van de bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 9 oktober
Na de dienst wordt u van harte uitgenodigd voor een kopje koffie / thee.

Zondag 30 oktober
Denkt u er om dat deze dienst om 11:00 uur begint.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Begraafplaats

Onze begraafplaats ziet er momenteel zeer netjes uit, dit komt door ons enthousiaste groepje vrijwilligers en natuurlijk ook door onze hoveniers die de grotere klussen aanpakken.
We constateren nog steeds dat er afval (kerstbakjes, dode planten, potjes, flessen, plastic enz.) gedumpt wordt op alle mogelijke plekken op de begraafplaats. Wij betreuren dit zeer omdat we zo ons best doen om het netjes te houden.
Daarom een dringende oproep: gooi a.u.b. de kerstbakjes, dode planten enz. in onze afvalbak of neem het mee naar huis. Ook vinden we regelmatig hondenpoep en worden we er op gewezen dat er honden niet aangelijnd op de begraafplaats lopen. Dat is niet de bedoeling, honden zijn welkom maar dan wel aangelijnd.

Hopende op uw begrip hiervoor.

Beheerder begraafplaats,
Albert Nieboer

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Aan tafel!!!

Aan tafel!! is de kreet waarmee mijn moeder ons vroeger aan tafel riep. Aan tafel!! roep ik tegenwoordig als ik de kinderen aan tafel wil hebben. En als ik roep weten ze dat ze gelijk moeten komen, dus niet eerst even dit afmaken of dat (want daar hebben ze nogal een handje van), want als ik ergens een hekel aan heb, is dat het eten dat ik met veel zorg bereid heb koud wordt. Dan smaakt het mij in ieder geval toch net even iets minder.

Er wordt gelukkig in Nederland nog veel aan tafel gegaan. 80% van de mensen eet het avondeten aan tafel. En dat is een mooi gegeven. Want aan tafel vindt vaak de ontmoeting plaats en worden de verhalen van de dag gedeeld. Juist op die momenten is er even aandacht voor elkaar (geen mobieltjes). We vertellen elkaar de verhalen van de dag, bespreken soms de toestand in de wereld of hebben we gewoon plezier en plagen we elkaar.

De tafel is de ontmoetingsplek bij uitstek. Maar dat gebeurt niet alleen thuis, maar ook op andere plekken in de samenleving. Op het werk tijdens vergadering, in de kerk bij de kerkenraadsvergadering of zit men aan tafel om met elkaar te praten over het stikstofprobleem.

Zolang je met elkaar aan tafel zit is er gesprek. En in die gesprekken hoef je het niet met elkaar eens te zijn, maar als je niet van elkaar weet wat je vindt dan groei je uit elkaar. En dat leidt tot polarisatie, tegenover elkaar staan. En op die manier kun je niet meer samen door een deur, krijg je ruzie en uiteindelijk wordt iedereen slachtoffer, omdat niemand wint. Dus is het ondanks alle tegenstellingen die er zijn goed om samen aan tafel te zitten, voor wederzijds begrip en hopelijk de kiem van een mogelijke oplossing. Want dat kan alleen maar samen, we hebben elkaar nodig.
Aan tafel is het thema wat onze kerk dit jaar heeft uitgekozen. Er kan bijna geen beter moment zijn, want er zijn veel problemen waar we tegen aan lopen. Het al eerdergenoemde stikstofprobleem, maar ook de hoge energieprijzen, de prijsstijgingen in het algemeen, en het klimaat.

In de kerk gaat het altijd om de gemeenschap, om het samen, en de komende tijd vraagt van ons om er samen tegen aan te gaan. Maar ook vraagt dat van onze regering om te blijven luisteren naar de nood van mensen en om met hen aan tafel te gaan. Want anders komen er oplossingen waar niemand op zit te wachten of die te laat zijn.

Aan tafel!!!!

Ds. Raymond Poede

Van de kerkenraad

Lichtjesavond
De kerk zal ook dit jaar samen met uitvaartverzorging Anny Munneke een lichtjesavond organiseren in de kerk en op onze begraafplaats.

Dit zal plaatsvinden op dinsdagavond 1 november 2022 van 19.00 tot 21.00 uur.

In de kerk kunt u rustig genieten van een moment van stilte / nagedachtenis. Er is hier ook een mogelijkheid om zelf een lichtje aan te steken. Daarnaast kunt u de verlichte route lopen naar de begraafplaats. Hier staan in alle paden lichtjes zo kunt u naar uw dierbare(n) lopen, voor een herdenkingsmoment.

Mocht u behoefte hebben tot een gesprek, kopje koffie en/of thee is dit ook mogelijk, hier is een hoekje achter in de kerk voor ingericht.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

NOODKREET voor NOODHULP

Gezocht: vrijwilligers voor alle dagdelen
(ochtend, middag, avond en nacht)


De Protestantse kerk in Veendam (de grote kerk) gaat op verzoek van INLIA enkele zalen in het kerkgebouw beschikbaar stellen voor opvang van vluchtelingen. We kunnen dit alleen realiseren als er voldoende vrijwilligers zijn.

We zijn op zoek naar mensen die een klein deel van hun tijd kunnen en willen inzetten voor de opvang van een medemens uit een ander land. Gezien de grootte van de nood willen we graag elk netwerk aanspreken en daarom doen we ook een dringend verzoek aan u.

Wilt u ons helpen door deze noodkreet te verspreiden via uw netwerk, zoals mail, facebook etc.

Heeft u interesse en mogelijkheden om als vrijwilliger te helpen of vragen hierover, mail dan naar dhr. Gerrit Visscher-van der Zwaag: scribapknveendam@gmail.com o.v.v. ‘Hulp aan vluchtelingen’ of bel 0598-769044.