Kerknieuws uit 't Tonckeltje - oktober 2022

Kerkdiensten

6 november 10:00 uur Ds. R. Poede
Dankdag voor gewas en arbeid
13 november 10:00 uur Pastor W.P. Kulk te Veendam
20 november 09:30 uur Ds. R. Poede
Laatste zondag van het kerkelijke jaar
27 november 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
1e Advent
4 december 19:00 uur Ds. R. Poede
2e Advent, Kerstzangavond

We hopen dat onze diensten door kunnen gaan en dan bent u van harte welkom tot het bijwonen van de bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 6 november
Deze zondag staat in het teken van de viering van "Dankdag voor gewas en arbeid". Nadat we hier in de dienst aandacht voor gehad hebben, willen we u van harte uitnodigen voor het drinken van een kopje koffie/thee.

Zondag 20 november
Op deze zondag gedenken we de dierbaren die ons zijn ontvallen. Denkt u er om dat deze dienst om 9:30 uur begint.

Zondag 4 december
Op deze zondag zal er geen ochtend dienst zijn.
's Avonds gaat ds. R. Poede ons alvast meenemen in deze periode voor aanvang van de Kerstdagen. Mocht u nog Kerst- en/of Adventsliederen hebben die u graag zou willen zingen, kunt u dit aan onze voorganger doorgeven. Aanvang 19:00 uur.

De gegevens van ds. R. Poede, voor het doorgeven van uw wensen, vindt u bij de algemene adresgegevens achter in dit Tonckeltje..

Bedankjes

Hartelijk bedankt voor de bloemen van de kerk.
Mevr. Ottenga

Bedankt voor het mooie boeket bloemen.
Mevr. T. van den Hoven

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Bijbelstudie/gesprekskring over lastige Bijbelverhalen

Daar kan ik niets mee!
Soms lees je Bijbelverhalen die voor ons vreemd of bizar of zelfs weerzinwekkend zijn. Teksten die indruisen tegen onze wetgeving, onze normen en waarden, onze rechtsorde, onze humaniteit. Zeker als God hierin een rol speelt, roept dat veel vragen op.
Wat moeten we ermee? Moeten we zulke teksten maar overslaan en negeren? Of zoeken we naar een uitleg waar we in onze tijd wél mee uit de voeten kunnen?

Aan de hand van het boek "Vreemd en bizar" van dr. Piet Schelling, emerituspredikant en publicist praten we hierover op een viertal bijeenkomsten. De eerste keer bespreken we de handreiking voor het lezen van Bijbelverhalen. Daarna verdiepen we ons in een aantal verhalen. Van harte welkom om mee te doen!

data - woensdagen 2, 16 en 30 november en 14 december
tijdstip - 10.00-11.30 uur
plaats - Grote Kerk Veendam

opgave: ds. Hilde van der Zwaag-Visscher
adres: Beukenlaan 33, 9648 LR Wildervank
telefoon: (0598) 76 90 44
email: predikantpknveendam@gmail.com

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Wat wel kan

Zoals u waarschijnlijk niet ontgaan is, heeft onze Groninger Johan Remkes een rapport geschreven over het stikstof probleem. Daar heeft u genoeg over in de kranten kunnen lezen, dus daar zal ik mij verre van houden.
Waar ik wel van onder de indruk was, was de manier waarop Johan Remkes deze zaak onder woorden bracht en daarin herken ik de Groninger in hem. Groningers zijn vaak recht door zee en ja is ja en nee is nee.
Niet altijd even gemakkelijk voor mensen die hier niet vandaan komen. Die vinden Groningers soms stug en afstandelijk (tot dat ze ze beter leren kennen), maar je weet wel waar je met ons aan toe bent.
Groningers mogen daar best trots op zijn, trots op wie ze zijn en trots op hun provincie. We zijn daar soms iets te bescheiden in, terwijl ik geen Groninger ken die niet trots is op het feit dat hij/zij een Groning(s)e(r) is. Soms leidt dat zelfs tot een minderwaardigheidsgevoel en dat zou toch niet zo moeten zijn. Maar waarom laten we ons dat aanpraten, nergens voor nodig.

Natuurlijk weet ik ook dat we soms slecht behandeld worden of sterker nog dat er geen rekening met ons gehouden wordt. Als je de enquête over de gaswinning volgt dan rijzen de haren je soms te berge. Het dedain waarmee er soms over leed dat vele Groningers is aangedaan wordt gesproken, is ten hemel schreiend. Het is jammer, maar we verdienen er nu eenmaal een hoop geld mee hoor je menig vertegenwoordiger van de NAM, Shell of Exxon zeggen, alsof daarmee de kous af is.

Of om nog een ander probleem te noemen. In Ter Apel zien we hoe honderden mensen iedere nacht buiten moeten slapen omdat er geen plek is in het aanmeldcentrum aldaar. Maar hulp van elders wordt er niet geboden.
En dan zien we waar Groningers ook goed in zijn. Op vele plekken in de provincie zijn er kerken opengesteld voor deze mensen, om ze bij te staan en te helpen. Dat is ook waar wij Groningers sterk in zijn, om samen de schouders eronder te zetten als er een probleem is. Als niemand het doet, dan doen we het wel zelf.

We moeten ons zelfbeeld dan ook niet laten bepalen hoe anderen over ons denken, ja we zijn slachtoffer van de grijpgrage handen, ja we worden soms in de steek gelaten, maar we hoeven ons niet als slachtoffers te gedragen. Wij mogen trots zijn op wie we zijn, recht door zee, en hulpvaardig. Je kunt op de Groninger aan en dat maakt het dat ik nog steeds kan zeggen: Ik ben trots een Groninger te zijn en dat pakt niemand mij af!

Ds. Raymond Poede

Van de kerkenraad

Lichtjesavond
De kerk zal ook dit jaar samen met uitvaartverzorging Anny Munneke een lichtjesavond organiseren in de kerk en op onze begraafplaats.

Dit zal plaatsvinden op dinsdagavond 1 november 2022 van 19.00 tot 21.00 uur.

In de kerk kunt u rustig genieten van een moment van stilte / nagedachtenis. Er is hier ook een mogelijkheid om zelf een lichtje aan te steken. Daarnaast kunt u de verlichte route lopen naar de begraafplaats. Hier staan in alle paden lichtjes zo kunt u naar uw dierbare(n) lopen, voor een herdenkingsmoment.

Mocht u behoefte hebben tot een gesprek, kopje koffie en/of thee is dit ook mogelijk, hier is een hoekje achter in de kerk voor ingericht.

Laatste zondag van het kerkelijk jaar
Op deze zondag worden de namen van gemeenteleden en vrienden van onze kerk die zijn heen gegaan genoemd en voor hen wordt een kaars ontstoken als teken van hoop aan de Paaskaars.
Hoop, dat de dood niet het laatste woord heeft.
De nabestaanden krijgen de gelegenheid om een speciale kaars aan te steken. Daarna wordt er een kaars aangestoken voor alle anderen die we gedenken en krijgen de aanwezigen de gelegenheid om zelf een lichtje aan te steken voor een dierbare.

Spekkendikken op de Kerstmarkt
Op 10 december a.s. is er de intentie om weer de traditionele Kerstmarkt te gaan houden. Ook dit jaar zal de Hervormde gemeente hierbij aanwezig zijn met de verkoop van spekkendikken.
Heeft u zin om mee te helpen met de voorbereidingen en/of de verkoop, meldt u zich dan aan bij een kerkenraadslid.
U bent van harte welkom.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer