Kerknieuws uit 't Tonckeltje - november 2022

Kerkdiensten

4 december 19:00 uur Ds. R. Poede
2e Advent, Kerstzangavond
11 december 11:00 uur Ds. R. Poede
3e Advent
18 december 10:00 uur Dhr. G. Iwema
4e Advent
24 december 22:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
Kerstnachtdienst
25 december 11:00 uur Ds. R. Poede
1e Kerstdag

Op 1 januari 2023 is er geen dienst in onze kerk.

We hopen dat onze diensten door kunnen gaan en dan bent u van harte welkom tot het bijwonen van de bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 4 december
Op deze zondag zal er geen ochtend dienst zijn.
's Avonds gaat ds. R. Poede ons alvast meenemen in deze periode voor aanvang van de Kerstdagen. Mocht u nog Kerst- en/of Adventsliederen hebben die u graag zou willen zingen, kunt u dit aan onze voorganger doorgeven. Aanvang 19:00 uur.

De gegevens van ds. R. Poede, voor het doorgeven van uw wensen, vindt u bij de algemene adresgegevens achter in dit Tonckeltje.

Zondag 11 december
Denkt u er om dat deze dienst om 11.00 uur begint.

Kerstnachtdienst 24 december
Op deze dag voor Kerst vieren we onze traditionele Kerstnachtdienst, waarin we de al oude bekende Kerstliederen met elkaar zullen zingen. Aanvang 22.00 uur.
Na de dienst is er voor degene die dat wil een kopje koffie/chocolademelk of glühwein, zodat u nog even kunt napraten.

1e Kerstdag 25 december
Op 1e Kerstdag de viering van de geboorte van kindje Jezus. Denkt u er om dat deze dienst om 9.30 uur begint.

Bedankje

Hierbij willen wij de Kerk hartelijk bedanken voor de prachtige bloemen die wij gisteren mochten ontvangen ter ere van ons 65 jarig Huwelijk. Geweldig attent.

Groetjes,
Coba en Henk Dijkman

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Verwachting

"Het Sinterklaas journaal is weer begonnen", zei mijn dochter laatst tegen me. Ondanks het feit dat ze in de brugklas zit en al jaren niet meer tot de groep gelovigen behoort, volgt ze nog steeds trouw het Sinterklaasjournaal. Het Sinterklaasjournaal is nog steeds het begin van de Sinterklaastijd. In mijn beleving is dit altijd al zo geweest, maar we hebben het eens nagekeken en wat bleek: Dieuwertje Blok (de vaste presentatrice) is er in 2001 mee begonnen. Je geheugen kan je soms aardig voor de gek houden, maar dat terzijde.
Bij het lezen besef ik me dat ik al sinds 2001, elk jaar weer, met een of meer van mijn 5 kinderen voor de buis heb gezeten en de perikelen rond de Sinterklaasintocht heb gevolgd en moet ik eerlijk toegeven, met veel plezier. De luchtige verhaaltjes rond de Sint en Piet worden iedere keer met veel aanstekelijk enthousiasme gebracht.
Terugdenkend aan mijn eigen jeugd, eind jaren zestig, besef ik hoe karig het toen was. Er was zeker geen Sinterklaasjournaal en voor de rest staat het mij ook weinig bij. Ook toen werd Sinterklaas binnengehaald, denk ik, maar daar heb ik geen actieve herinnering aan.
Wat ik mij echter wel herinner is dat ik mijn schoen mocht zetten en samen met mijn moeder de bekende Sinterklaasliedjes zong en dan de volgende morgen vol verwachting kijken wat er in mijn schoen zat. Hoogtepunt was natuurlijk, voor mij als kind, Pakjesavond.
Het heerlijke avondje is gekomen, zo voelde het ook. Het was een korte periode tussen de intocht en pakjesavond waar het allemaal in moest gebeuren.

Maar de tijden zijn veranderd. De pepernoten en aanverwante artikelen lagen dit jaar in mijn supermarkt al in september in de winkel en bij een bezoek aan de Action ontdekte ik dat de chocolade sinterklazen gebroederlijk naast de marsepeinen kerstballen lagen. Het kan verkeren.

Een goed feest verdient een goede voorbereiding. Want zoals een wijs man of wijze vrouw al ooit zei het gaat niet om de eindbestemming maar de reis erheen. Dat is de periode dat je dingen ziet en opnieuw ontdekt. Je kijkt goed om je heen en ziet steeds weer nieuwe dingen. Dat is met het voorbereiden van grote feesten of dat nu Sinterklaas is of Kerst. De juiste voorbereiding geeft uiteindelijk het beste resultaat, het Sinterklaasfeest is bijna voorbij en we bereiden ons dan alweer voor op wat ik en van de mooiste dagen van het jaar vind, Kerst.
Zeker de winkels zijn al begonnen, maar ook in de kerk hebben we een voorbereidingstijd op Kerst. We noemen die periode Advent (Hij komt, betekent dat). Een periode van 4 weken waarin we ons voorbereiden op Kerst, de geboorte van Jezus. We bereiden ons voor om het grote feest van kerst te kunnen vieren. Dat doen we door na te denken over wat werkelijk belangrijk is in het leven. Want de Sinterklaas cadeautjes zijn mooi, maar het feit dat we liefde kunnen geven en ontvangen zijn de echte cadeautjes van het leven.

Ds. Raymond Poede

Van de kerkenraad

Gemeenteavond
De gemeenteavond is gepland op donderdag 24 november a.s.. Voorafgaande aan de gemeenteavond zullen we een vesper gaan houden, deze begint om 20.00 uur. De agenda met toebehoren zult u van de scriba nog ontvangen.

Lichtjesavond
Op dinsdagavond 1 november jl. mochten we naast de bezoekers die alleen bij hun dierbaren op de begraafplaats zijn geweest een 50-tal bezoekers in de kerk verwelkomen. Op onze jaarlijkse lichtjesavond die in samenwerking met Uitvaartverzorging Anny Munneke wordt verzorgd.

Op de foto’s laten we u zien dat we de paden op de begraafplaats en de route vanaf de kerk verlicht hebben met kaarsjes en in de kerk een gedenkplek hebben ingericht waar een ieder een lichtje kon aansteken ter gedachtenis aan een dierbare.
Daarnaast was er nog de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een kopje koffie/thee.

Zondag 6 november
Op deze zondag hebben we in de dienst aandacht geschonken aan de “dankdag voor gewas en arbeid”.

Een compliment voor het inrichten van de tafel aan Tini Haarsma en Koos Bos.
Ondanks oorlog, stikstofproblematiek enz. mogen we dankbaar zijn voor de kleine en grote dingen in ons leven. Vaak vergeten we dat en gaan door met de orde van alle dag. Wees dankbaar voor een groet van iemand waarvan je het niet verwacht, een hand op uw schouder, een kaartje/telefoontje/bezoekje en zeker mogen we niet vergeten om dankbaar te zijn voor het voedsel wat van het land komt. Het is in veel landen niet vanzelfsprekend, maar zonder dit voedsel kunnen we niet leven.

WEES DANKBAAR!

     Dankbaar
     Wees dankbaar voor alles wat je ontvangt,
     Wees dankbaar voor alles wat je doet.
     Recht van uit het hart,
     niet omdat het moet.

     Wees dankbaar om wie je bent,
     voor het geven van je steun en kracht.
     ontvang de dankbaarheid,
     van iemand waarvan je het niet verwacht.
     A.N.


Spekkendikken op de kerstmarkt
Op 10 december a.s. is er de intentie om weer de traditionele Kerstmarkt te gaan houden. Ook dit jaar zal de Hervormde gemeente hierbij aanwezig zijn met de verkoop van spekkendikken.
Heeft u zin om mee te helpen met de voorbereidingen en / of de verkoop, meld u zich dan aan bij een kerkenraadslid.
U bent van harte welkom.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer