Kerknieuws uit 't Tonckeltje - december 2022

Kerkdiensten

24 december 22:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
Kerstnachtdienst
25 december 11:00 uur Ds. R. Poede
1e Kerstdag
8 januari 10:00 uur Ds. R. Poede
Nieuwjaarsdienst
15 januari 10:00 uur Oecumenische dienst
22 december 11:00 uur Ds. R. Poede
29 januari 10:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank

We hopen dat onze diensten door kunnen gaan en dan bent u van harte welkom tot het bijwonen van de bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Kerstnachtdienst (24 december)
Op de avond voor Kerst vieren we onze traditionele Kerstnachtdienst, waarin we de al oude bekende Kerstliederen met elkaar zullen zingen. De dienst staat onder leiding van mevr. G. Lenting en op het orgel speelt Marcel Gelderloos. Aanvang 22.00 uur.
Na de dienst is er voor degene die dat wil een kopje koffie / chocolademelk of glühwein, zodat u nog even kunt napraten.

Eerste Kerstdag (25 december)
Op 1e Kerstdag de viering van de geboorte van kindje Jezus.
Denkt u er om dat deze dienst om 11:00 uur begint.

Zondag 1 januari 2023
Op deze zondag zal er geen dienst zijn in onze kerk.

Zondag 8 januari
Op deze zondag zullen we na de dienst met elkaar koffie/thee en daarna een borreltje drinken met deze nieuwjaarsdienst.

Zondag 15 januari
Op deze zondag zal er een Oecumenische Ontmoetingsdienst gehouden worden in de Protestantse kerk te Veendam (de grote kerk).
De dienst staat onder leiding van ds. S. van de Vrie en begint om 10.00 uur.

Zondag 22 januari
Denkt u er om dat deze dienst om 11:00 uur zal beginnen.

Giften voor de kerk

- mw. B. te V. - € 200,00

Hartelijk dank voor de ontvangen gift.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Het is weer Licht

Hopen en uitzien naar het licht,
hopen, weten dat het kwade zwicht,
hopen Christus komt het ware licht
(Lied 465)

Het is even wennen, twee jaar lang hebben we niet op een normale manier kerst kunnen vieren. We leefden onder de beperking van de coronamaatregelen. Dit jaar lijkt alles erop dat we zonder beperkingen kerst kunnen vieren. De afgelopen twee jaren hebben we thuis in kleine kring kerst moeten vieren, voor sommigen een straf, voor anderen een zegen.

Maar nu is het weer de tijd om kerst te vieren zoals we dat zelf graag willen. Kerst is altijd het feest van samenzijn en genieten van de goede dingen des levens. Kerst is ook het feest van de hoop, van het Licht dat weer zichtbaar is. Met de geboorte van Jezus vieren we de hoop, de hoop op betere tijden, iets dat we vandaag de dag wel nodig hebben nu de oorlog in de Oekraïne maar voortduurt en met steeds weer talloze onschuldige burgerslachtoffers. Maar daarnaast ook de zorgen die we hebben over de stijging van de kosten van het levensonderhoud.

De boodschap van kerst is echter dat we steeds weer op zoek gaan naar het Licht. We moeten ons niet laten overweldigen door het duister, maar steeds weer zoeken naar het Licht en de boodschap van vrede en welbehagen blijven verkondigen. Juist nu heeft de wereld, hebben wij het nodig, dat er hoop is op betere tijden. Geloven dat het duister nooit zal overwinnen.

Een geboorte is altijd een teken van hoop, geloof hebben in de toekomst. Wij hebben in het kind Jezus die hoop meegekregen. Hij verkondigde de boodschap van Liefde, het enige waar wij mensen van kunnen leven, door liefde in en uit te ademen.

Zo kan de wereld lichter en mooier worden. Ook in ons eigen leven kunnen we daar al mee beginnen, want al het goede begint uiteindelijk bij jezelf. Deze kerst willen we dan ook meer dan ooit vieren als Feest van hoop. Hoop op betere tijden, hoop op geluk voor onszelf en onze naasten, dwars tegen alles in.

Ds. Raymond Poede

Kerkrentmeesters

Kerkbalans en Solidariteitskas 2022
Er zijn nog enkele personen die de bijdrage voor de kerkbalans en/of solidariteitskas van 2022 nog niet hebben betaald. Wilt u uw administratie nog eens nazien?
Dank u voor uw medewerking.

Actie Kerkbalans 2023
Zoals elk jaar is er in januari, de start van de Kerkbalans. Ook dit jaar willen wij graag weer een beroep op u doen. Het thema is: "Geef vandaag voor de kerk van morgen". De campagne begint in de week van 14 januari 2023. In de week van 23 t/m 28 januari worden de enveloppen weer opgehaald. In een dienst zal de opbrengst bekend gemaakt worden.
Wij hopen van harte dat u zoveel mogelijk meedoet.

De kerkrentmeesters

Van de kerkenraad

Gemeenteavond
Op donderdag 24 november jl. hebben we een gemeenteavond gehouden, er waren in totaal 16 gemeenteleden aanwezig. Voorafgaande aan de vergadering hebben we een vesper gehouden in het gebouw.
Op de agenda stond o.a. de begrotingen voor 2023 van de diaconie en de kerk. Beide begrotingen zijn door de aanwezigen goedgekeurd.

Kerstdiensten
Normaal houden we onze diensten in het gebouw i.v.m. de hoge energiekosten, maar uiteraard zullen deze beide kerstdiensten in de kerk plaatsvinden. We nodigen u hierbij van harte uit.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 6 december 2022: dr. H. Bakker, Plevierstraat 22

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Wie zingt mee met de liedgroep in de oecumenische dienst van
15 januari 2023, 10.00 uur


Steuntje in de rug
Met de liedgroep geven we in de Grote kerk Veendam sinds juni 2013 in ca. 4 diensten per jaar de gemeente een steuntje in de rug bij het aanleren van nieuwe liederen door eenstemmig voorzingen aan en zingen mét de gemeente.

Eenvoudig, zelfstandig, flexibel...

We hebben geen vaste samenstelling: wie belangstelling heeft kan zich per keer aanmelden. We hebben geen vast repertoire en repeteren niet wekelijks maar alleen op de drie dagen vóór de betreffende dienst.
We vragen van deelnemers om per "project" ten minste twee van die drie keer mee te repeteren. Het is fijn als we op de eerste repetitie al vlot samen van start kunnen gaan. Soms zijn voor het voorbereiden luisterlinks beschikbaar. Het is fijn wanneer deelnemers de muziek grotendeels zelfstandig kunnen voorbereiden (maar dat is geen vereiste).

Praktische gegevens voor 15 januari 2023:
Repeteren in de Grote Kerk (warm kleden!) op:
Donderdag en vrijdagavond 12 en 13 januari van 19.30 tot 21.15 uur en zaterdagmorgen 14 januari van 10.00 tot 12.00 uur.
Inzingen op zondagmorgen 15 januari van 08.55 tot 09.30.
Dirigent is Doewe Kraster

Meer informatie of meedoen? Bel met Marjan Pierhagen, tel. (0598) 61 33 08

Kerst

't Was donker in de landen,
bezetting was hun lot,
men heerste over velen,
volkstelling het gebod.

Kijk, Jozef en Maria,
gehoorzaam als zij zijn,
naar Bethlehem getogen,
zo Micha het al zei.

God gaf Zijn Zoon, Gezalfde,
de Koning werd eerst Kind,
tot redding van de mensheid,
kust Hem Die ons bemint.

God kijkt vanuit de hemel,
ziet op de heersers neer,
Hij lacht en laat ons weten:
Mijn Zoon komt nog een keer!

Aagje Lingen