Kerknieuws uit 't Tonckeltje - januari 2023

Kerkdiensten

29 januari 10:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
5 februari 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
12 februari 10:00 uur Ds. R. Poede
19 februari 11:00 uur Ds. R. Poede
26 februari 10:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
5 maart 10:00 uur Pastor P. Kulk te Veendam

We hopen dat onze diensten door kunnen gaan en dan bent u van harte welkom tot het bijwonen van de bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 12 februari
Na de dienst wordt u van harte uitgenodigd voor een kopje koffie of thee.

Zondag 19 februari
Denkt u er om dat deze dienst om 11.00 uur zal beginnen.

Bedankje

Hierbij willen wij de kerk hartelijk dank zeggen voor de prachtige Kerstroos die wij mochten ontvangen. Het heeft zeer zeker de Kerstvreugde verhoogt. Verder willen wij u allen een voorspoedig, gezond en vredig 2023 toewensen.

Met vriendelijke groet,
Coba en Henk Dijkman

Giften voor de kerk

- fam. G. te V. - € 100,00
- fam. D. te V. - € 200,00
- fam. A. te V. - € 50,00
- fam. T. te V. - € 100,00
- firma M. te V. - € 250,00

Giften voor de bloemen

fam. B. te V. - € 100,00

Hartelijk dank voor de ontvangen giften.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

De mensen op de achtergrond

In de geschiedenislessen ging het in mijn tijd vaak over de grote mannen en een enkele vrouw. We kregen prachtige verhalen te horen over welke grootse dingen ze allemaal deden. Verhalen die ik altijd prachtig vond en eerlijk gezegd nog steeds vind. Ik mag nog steeds graag over de geschiedenis lezen. Ook al omdat ze ons iets verteld hoe we zijn gekomen waar we nu zijn.

Ook vandaag in de krant lezen we vaak over de grote wereldleiders, presidenten en anderen die bijeenkomen om grote besluiten nemen over allerlei belangrijke kwesties. En dat is ook vaak nodig. We zien het met betrekking tot de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne, de kwesties die rond het milieu spelen. Allemaal zaken die we alleen maar kunnen aanpakken als landen dat samendoen, want alleen als land de milieuproblemen oplossen bijvoorbeeld dat gaat niet.

Maar om het leven en onze leefomgeving goed te houden zijn er miljoenen stille krachten aan het werk. Ik werd mij daar nog weer eens van bewust de afgelopen week in het ziekenhuis, waar mijn schoonmoeder een openhartoperatie moest ondergaan. Alleen al het feit dat dat mogelijk is en als je dan ook ziet en ervaart hoeveel mensen zich daar ook met hart en ziel voor inzetten. Dat is niet iets gewoons, maar eigenlijk heel bewonderingswaardig.

Je bent geneigd om eraan voorbij te gaan, maar er is zoveel waar we niet zo vaak bij stil staan. Bijvoorbeeld dat als we willen we in onze auto kunnen stappen of op de fiets of lopend weg willen gaan en er goed begaanbare autowegen fietspaden of trottoirs zijn. Maar om dat mogelijk te maken zijn er heel veel mensen bezig geweest. In onderhoud en in aanleg. Mensen van Rijkswaterstaat of de provincie. Dat het vuilnis wordt opgehaald, dat de straat wordt schoongehouden, ons riool en onze watervoorziening. De leraren en alle mensen bij banken en verzekeringen.

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar daar zijn dagelijks heel veel mensen mee bezig, bijna onzichtbaar en dat realiseren we ons niet altijd, misschien zelfs wel te weinig. Mensen waar we misschien zo aan voorbijlopen, maar die er wel voor zorgen dat de wereld blijft draaien.

Eigenlijk zouden we een keer een dag moeten houden voor al die werkers om ze te bedanken voor alles wat ze doen zodat wij een gerieflijk leven kunnen hebben. Wat belangrijker is misschien nog wel is dat we ons ervan bewust blijven dat niets zo maar is, maar dat er mensen zijn die dat mogelijk maken.

Ik zeg alvast BEDANKT!

Ds. Raymond Poede

Kerkrentmeesters

Actie Kerkbalans 2023

Geef vandaag voor de kerk van morgen
Meer dan ooit missen we de warmte van andere mensen om ons heen:
de handdruk bij een ontmoeting, een spontane knuffel, dat klopje op de schouder. Mensen zoeken verbinding, contact en genegenheid. En de kerk is daarbij voor veel mensen niet weg te denken: samen komen om je geloof in God, maar ook je levenservaringen te delen met elkaar. Met elkaar dat geeft een bijzondere band.

Kerkbalans vraagt u om te investeren in een levende kerk tijdens en na corona. Omdat we mensen zijn, mensen die elkaar opzoeken in lastige, maar ook in mooie tijden.

Wilt u ook dat de kerk kan blijven doen waar ze al eeuwenlang voor staat? Geef dan vandaag voor de kerk van morgen. Dankzij uw bijdrage kan de kerk voortbestaan.

Namens de kerkrentmeesters,
Gert Jan Farenhorst en Harry Huisman

Discriminatie

Discriminatie, het moet niet zomaar kunnen
Dat mensen elkaar niet gewoon accepteren
Waardoor velen zich van elkaar af gaan keren
We moeten toch een ieder het goede gunnen?

Discriminatie komt helaas veel voor in ons land
Het draait meestal om religie of nationaliteit
Om geslacht, levensovertuiging of gerichtheid
Maar zijn we niet allemaal aan elkaar verwant?

Waarom dat verschil tussen blank en zwart
God heeft de mens geschapen, ieder naar zijn aard
Ieder mens is voor Hem de moeite meer dan waard
Hij draagt al Zijn schepselen in Zijn hart.

Gelukkig maakt God geen onderscheid
Ook geen verschil tussen arm en rijk
Voor Hem zijn wij aan elkaar gelijk
God houdt van alle mensen, wereldwijd.

Fedde Nicolai