Kerknieuws uit 't Tonckeltje - april 2023

Kerkdiensten

30 april 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
7 mei 19:30 uur Johannes de Heer dienst
14 mei 09:30 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
21 mei 09:30 uur Ds. R. Poede
28 mei 11:00 uur Ds. R. Poede
4 juni 09:30 uur Dhr. G. Iwema te Muntendam

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 7 mei
Op deze zondag zullen we een avondzangdienst houden in het teken van de liederen van Johannes de Heer, aanvang 19.30 uur. Op het orgel zal spelen Marcel Gelderloos, de dienst zal onder leiding staan van Harry Huisman en Antje Nieboer.

Zondag 16 april
De ochtenddienst van deze zondag zal komen te vervallen.

Denkt u er om dat met ingang van zondag 14 mei de diensten weer om 09.30 uur beginnen, tenzij anders aangegeven.

Bedankjes

Hartelijk dank voor de mooie bloemen die ik op mijn 90e verjaardag van de Hervormde gemeente Ommelanderwijk–Zuidwending heb mogen ontvangen. Prachtig. Ik was er heel erg blij mee.
Groeten,
Lineke Bentum

Bij deze wil ik de Hervormde gemeente Ommelanderwijk–Zuidwending hartelijk bedanken voor het mooie boeket bloemen dat ik heb mogen ontvangen voor mijn herstel na mijn operatie.
Tiny Dodde

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Het gras bij de buren is groener (… of toch niet)

Enige tijd geleden was ik in de stad op zoek naar een cadeau voor een vriendin van ons. Ik ging naar een van de boekwinkels in de stad op zoek naar een boek(je) over Italië, haar favoriete vakantiebestemming. Terwijl ik langs de kasten liep op zoek naar iets leuks, viel mij op dat er achter in de winkel een lange rij stond. Nieuwsgierig als ik ben, ging ik kijken en wat schetste mijn verbazing, achter in de zaak stond een tafeltje met een van de bekendste Groningse cabaretiers, Bert Visscher. Hij signeerde zijn nieuwe boek. Ik was er niet van op de hoogte dat hij een nieuw boek had uitgebracht en zocht dus welk boekje dat zou zijn. En soms heb je van die momenten waarop alles bij elkaar komt. De titel van zijn nieuwe schrijfsel was: Italianen kunnen niks. Het ideale cadeau dus. Ik ging dus ook maar in de rij staan en liet het boekje signeren en kocht er gelijk zelf ook één. Toen ik aan de beurt was kwamen we aan de praat en het bleek dat we beide een enorm zwak hadden voor het programma: Ik vertrek. Voor de mensen die dat programma niet kennen, wat ik mij eigenlijk niet kan voorstellen, het gaat hierin om mensen die Nederland willen verlaten om elders in de wereld een nieuw bestaan op te bouwen. Meestal willen ze een hotel of bed & breakfast beginnen.

Bij het lezen van het boekje begreep ik de fascinatie van Bert Visscher, want ook hij had in en opwelling een bouwval in Italië gekocht zoals hij het zelf beschrijft. En net zoals in het programma vaak gebeurt bleek het enorm tegen te vallen om alles te regelen. De mensen die weg willen uit Nederland klagen vaak over het feit dat Nederland zo vol is en zoveel regeltjes en dat ze niet zo vrij kunnen leven als ze graag zouden willen. Aangekomen in hun nieuwe land zijn ze eerst vaak enthousiast, tot het moment dat ze dingen moeten gaan regelen. Een aannemer vinden of een vergunning aanvragen blijkt dan vaak zeer tijdrovend te zijn. Vaak neemt dat tijd, of heel veel tijd, in beslag om de zaken af te handelen.

Bert Visscher beschrijft het zo veel beter dan ik dat kan dus een korte schets van zijn bezoek aan het postkantoor: "Je moest voor je bezoek aan de ufficio Postale ruim de tijd nemen. Per klant was signora Rinaldi zeker een kwartier bezig, papieren vlogen heen en weer over de balie en er werd tientallen keren gestempeld. Alsof iedereen hier ging voor het elfstedenkruisje."

Wat "ik vertrek" mij leert is dat hoe moeilijk het soms hier is om dingen geregeld te krijgen, het altijd erger kan. En dat het gras niet altijd groener is bij de buren. Dus ik blijf hier voorlopig nog maar even, ondanks alle aardbevingsperikelen.

Ds. Raymond Poede

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 23 maart 2023 - dhr. G.W. Penning, Zuidwending 118

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Van de kerkenraad

Gemeenteavond
De gemeenteavond is gepland op donderdag 1 juni a.s.
Voorafgaande aan de gemeenteavond zullen we een vesper gaan houden, deze begint om 19.30 uur. De vergadering zal om 20.00 uur beginnen. Noteert u deze datum alvast in uw agenda en nadere informatie zult u ontvangen uiterlijk de zondag voorafgaande aan de gemeenteavond.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Blijf bij ons

Blijf bij ons als licht in onze duisternis
Blijf bij ons als macht in onze onmacht
Blijf bij ons als leven in onze dood
Blijf bij ons als troost in ons verdriet
Blijf bij ons als sterkte in onze beproeving
Blijf bij ons als vergeving voor onze zonden
Blijf bij ons als vrede in onze onrust
Blijf bij ons als hoop in ons sterven
Blijf bij ons als leven van ons leven
Blijf bij ons Heer

Kees Harte