Kerknieuws uit 't Tonckeltje - juni 2023

Kerkdiensten

25 juni 09:30 uur Ds. R. Poede
9 juli 09:30 uur Ds. R. Poede
23 juli 11:00 uur Ds. R. Poede
6 augustus 09:30 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
20 augustus 09:30 uur Pastor T. Huizing te Veendam
3 september 10:00 uur Ds. R. Poede
startzondag en aftreden/(her)bevestiging kerkenraadleden)
10 september 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
17 september 10:00 uur Ds. R. Poede
24 september 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
1 oktober 10:00 uur Pastor P. Kulk te Veendam

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 25 juni
Op deze zondag zullen we met elkaar het Heilig Avondmaal gaan vieren.

Zondag 23 juli
Denkt u er om dat de dienst om 11.00 uur begint.

Diensten in juli en augustus
In de maanden juli en augustus zal er eens in de veertien dagen een dienst zijn in onze kerk. Na deze diensten wordt u van harte uitgenodigd, om in het gebouw een kopje koffie of thee te komen drinken.

Startweekend: zaterdag 2 en zondag 3 september
Op zaterdag 2 september gaan we traditie getrouw de jaarlijkse barbecue houden, zet u deze datum alvast in uw agenda! Op zondag 3 september zal de kerkdienst in het teken staan van het begin van het winterseizoen.

De diensten vanaf zondag 4 september beginnen weer om 10.00 uur.

Bedankje

Bij deze wil ik de Hervormde kerk te Ommelanderwijk–Zuidwending bedanken voor het mooie bouquet bloemen die ik heb gekregen tijdens mijn ziekte thuis.
Groetjes,
Dirktje Luttjeboer

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Schoolexamens

De afgelopen periode zag je het weer: een vlag met een tas! GESLAAGD!!
Van harte gefeliciteerd voor hen die geslaagd zijn in één keer en zij die een herkansing hebben gehad. Voor wie het dit jaar niet gelukt is, volgende keer meer succes. Na een jaar hard werken, kunnen jullie hopelijk allemaal genieten van de welverdiende zomervakantie!!

Een luisterend oor is een vreugde voor allen

De zomer is weer in het land. Ik word daar persoonlijk altijd heel blij van. Als de zon schijnt lijkt de wereld altijd iets vriendelijker. Alhoewel dat in deze dagen met de oorlog in de Oekraïne en alle ellende die daarbij komt kijken wel wat meer moeite kost.

Zoals u weet woon ik in een klein gehucht, Wittewierum, een favoriete plek van veel wandelaars en fietsers. En nu het weer goed is komen ze in groten getale voorbij, vriendelijk groetend. Alhoewel er een groep bij is die zich daarvan onderscheidt: de wielrenner. Die fietsen vaak met een blik op oneindig en schijnen zich niet bewust te zijn van de wereld om hen heen. Ik ben er maar mee opgehouden hen te groeten, want je krijgt zelden respons. Maar gelukkig zijn de meeste mensen vriendelijk en maken af en toe een praatje. Dat gebeurt tegenwoordig wat vaker, omdat ons huis op dit moment onder constructie is, zoals dat zo mooi heet. Ons huis wordt versterkt en dat brengt nogal wat met zich mee. Binnen zijn zo’n beetje alle muren gesloopt, is de vloer eruit gehaald en zijn de dakpannen van het dak gehaald. Er is weinig over van het huis dat we hadden. En aangezien de meeste mensen nieuwsgierig zijn, gaat het praatje daar vaak over. Het is altijd mooi als mensen interesse hebben, het verruimt je blik.

Dat heb ik namelijk omgekeerd als ik op vakantie ben. Ik maak dan graag een praatje met de mensen om te horen hoe het bij hen gaat, vooral als ik in het buitenland ben levert dat weer nieuwe gezichtspunten op. Niet altijd tot grote vreugde van mijn dochter, die vindt dat haar vader dan weer te veel praat en bovendien te slecht Engels spreekt. Maar ach dat zal wel een generatie dingetje zijn.

Je hoort de verhalen over het leven in een ander land dan je eigen land en als ik eerlijk ben, ben ik dan blij dat in Nederland woon met al zijn gebreken. We denken vaak dat het gras elders groener is, maar dat is zelden het geval, tenminste zo ervaar ik het. Zo was ik in de voorjaarsvakantie in Abu Dhabi, mijn vrouw wilde graag het Louvre daar bekijken. Omdat er weinig openbaar vervoer is moesten we regelmatig gebruik maken van een taxi. En in een van die ritten kwamen we in gesprek met de vrouwelijke taxichauffeur.

Ze kwam uit Uganda en om haar gezin te onderhouden werkte ze hier in Abu Dhabi. Zes dagen in de week, 10 uur per dag. En ze vertelde dat ze thuis in Uganda twee jonge kinderen had die bij haar moeder woonden. Op mijn vraag hoe vaak ze die dan zag, vertelde ze dat ze eens per jaar een maand naar huis mocht. Mijn vaderhart was geschokt. Ik moet er niet aan denken mijn kinderen maar eens in het jaar een maand te zien. Maar voor deze vrouw was het pure noodzaak, omdat ze anders niet in de eerste levensbehoeften van haar kinderen kon voorzien. Geen voedsel, geen school. Zij offerde zich op, tenminste zo zag ik het, voor een betere toekomst voor haar kinderen. Dat schokte me en ontroerde me tegelijkertijd.

Deze verhalen verrijken me altijd weer en doet me ook mijn blik verruimen. Het doet me steeds opnieuw weer beseffen, hoe gezegend ik ben en dat stemt bescheiden. Juist als we naar elkaar luisteren en elkaars verhalen horen ontstaat er begrip en verbinding. En daarvoor hoef je echt niet ver weg te gaan, zoals ik deze keer toevallig gedaan heb.

Ik hoop dat we een goede zomer tegemoet gaan, waar we veel nieuwe herinneringen maken en open staan voor de verhalen om ons heen. Dat verruimt onze blik en maakt ons misschien iets begripvoller en toleranter. Ik wens u een hele mooi zomer toe!

Ds. Raymond Poede

Van de kerkenraad

Gemeenteavond
Op donderdag 1 juni jl. hebben we een gemeenteavond gehouden, er waren 20 gemeenteleden inclusief de kerkenraad aanwezig. Voordat we met elkaar gingen vergaderen hebben we eerst een vesper gehouden. Daarna hebben we ons gestort op de jaarcijfers: diaconie/kerk/kerkhof van 2022. Dit zag er weer netjes uit en alles werd door de aanwezige gemeenteleden goedgekeurd.
Het was erg gezellig en na de afsluiting was er voor degene die daar behoefte aan had, de gelegenheid om even na te praten.

(Her)bevestiging kerkenraadsleden
Op zondag 3 september de startzondag voor het nieuwe winterseizoen zal er afscheid genomen worden van diaken dhr. K. Bos die zich niet herkiesbaar heeft gesteld. Tevens zal dhr. H. Huisman herbevestigd worden als kerkrentmeester voor de periode van 4 jaar.
De kerkenraad is blij verheugd dat ze een nieuwe diaken hebben gevonden. Mevr. A. Munneke heeft toegezegd deze taak voor de komende periode op zich te willen nemen. Zij zal op deze zondag ook bevestigd worden als diaken.

Bedankt dhr. Bos voor de vele jaren als diaken van onze kerk en fijn dat dhr. Huisman nog een periode door wil gaan en mw. Munneke welkom.

Barbecue
Zaterdag 2 september a.s. vanaf 18.00 uur wordt iedereen van harte uitgenodigd voor de barbecue bij/in het gebouw. We beginnen met een kopje koffie of thee.
U/jij kunt zich tot en met 27 augustus opgeven bij de barbecuecommissie: Gert-Jan en Cynthia Farenhorst of Albert en Antje Nieboer.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

En mens is niet zomaar een dingetje

Een mens is niet zomaar een dingetje, iets bloots
Diep in dat dingetje verbergt zich iets groots
Er woont een wonder in, iets ongelooflijk machtigs
Een kind is meer dan alleen maar iets engelachtigs
Ik weet niet wat het is, maar ik maak me sterk
zo’n mensenkind is niet alleen maar mensenwerk

Toon Hermans

Zieke en eenzame medemensen

De vakantietijd is bijna weer begonnen en velen zullen gaan genieten van een welverdiende vakantie. Sommige gaan naar de camping, anderen blijven liever thuis, weer anderen kunnen om welke reden dan ook niet met vakantie gaan.

Daarnaast zijn er ook velen die zich eenzaam en alleen voelen, ook hen willen en mogen we niet vergeten. Elke dag is voor hen gelijk, niet naar een vereniging of samenkomst. U heeft vast wel iemand waaraan u denkt een familielid, buurvrouw, buurman of ......

Laten we de zieken, eenzamen, rouwenden of vult u zelf maar in, niet vergeten, stuur eens een kaartje, leg een bezoekje af of pleeg een telefoontje. Dit is voor velen van ons een kleine moeite en maakt de ander blij en hun dag is weer goed. Probeer met elkaar in contact te blijven en elkaar niet te vergeten, maar vooral denk ook om uzelf!

Solidariteitskas 2023

Beste leden van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending,

Zoals u weet, vraagt de kerk elk jaar uw bijdrage voor de Solidariteitskas. Het bedrag is voor belijdende leden en meerderjarige doopleden € 10,00 per persoon. Het gaat om uw lidmaatschap van de kerk en het is een verplichte bijdrage.

De solidariteitskas is een jaarlijkse bijdrage, waarvan de helft van het bedrag afgedragen dient te worden en de andere helft is bestemd voor onze eigen gemeente.

Wij vragen u vriendelijk het bedrag over te maken op:
Rabobank nummer: NL76 RABO 0365 0039 64
t.n.v. Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending te Veendam
o.v.v. Solidariteitskas 2023

Met vriendelijke groet,
De kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente

Stichting "Veur Mekoar Veendam-Pekela"

Praten over de toenemende kosten en hoge inflatie in het afgelopen jaar is voor (bijna) iedereen gewoon goed geworden. In heel Nederland, maar zeker ook in de gemeenten Veendam en Pekela is de (dreigende) armoede-problematiek groot. Toch vindt nog niet iedereen de juiste hulp om de problemen op tijd aan te pakken. Daarom hebben meerdere kerken in de gemeenten Veendam en Pekela het initiatief opgepakt om een stichting op te richten die kan ondersteunen bij geldzorgen en armoede. Deze stichting is aangesloten bij de landelijke vereniging SchuldHulpMaatje en gebruikt de werkwijze van SchuldHulpMaatje. Het initiatief is vanuit kerken genomen, maar de hulp staat open voor alle inwoners. Ook kan iedereen die graag klaar wil staan voor de ander, maatje worden. Na een leerzame en boeiende opleiding gaan de maatjes aan de slag, waarbij de coördinator beschikbaar is voor ondersteuning. Via de stichting kunnen mensen met (dreigende) financiële problemen gekoppeld worden aan een vrijwillig maatje en daadwerkelijk geholpen worden. Meer regie over het leven en zelfredzaamheid is het doel.
Voelt u zich aangesproken, heeft u hulp nodig of interesse om mee te doen en invulling te geven aan dit zinvolle maatschappelijke project, neem contact op met Tanja Uhlen via e-mail: tanja.uhlen@veendampekela.schuldhulpmaatje.nl