Kerknieuws uit 't Tonckeltje - september 2023

Kerkdiensten

24 september 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
1 oktober 10:00 uur Pastor P. Kulk te Veendam
8 oktober 10:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
15 oktober 10:00 uur Ds. R. Poede
Heilig Avondmaal
22 oktober 10:00 uur Mevr. M. van Vliet te Veendam
29 oktober 10:00 uur Zanfdienst o.l.v. dhr. J. Nieboer
5 november 10:00 uur Ds. R. Poede
Dankdag voor gewas en arbeid

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 15 oktober
Op deze zondag zullen we met elkaar het Heilig Avondmaal gaan vieren.

Zondag 29 oktober
Op deze zondag zal er weer een zangdienst worden gehouden o.l.v. dhr. J. Nieboer. Na de dienst wordt u van harte uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in het gebouw achter de kerk.

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 17 juni 2023: mevr. D. Luttjeboer-Smidt, Ommelanderwijk 141-14

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

En toch...

In de afgelopen vakantietijd heb ik samen met mijn vrouw, kind en een goede vriendin, verschillende plaatsen bezocht die een link hebben met WOII. Zo bezochten wij Berchtesgarden, de plek waar de Berghof staat, het (buiten)huis van Hitler. Het was indrukwekkend om te zien.
Daar waar de meeste toeristen naar het theehuis gaan: het Kehlsteinhaus en waar wij een paar jaar geleden ook al zijn geweest, zijn we nu vlak bij de bossen ingegaan. Daar staat alleen nog een buitenmuur van de Berghof. Maar desondanks is de beklemming van de plek voelbaar.
Alsof dat wat hier gebeurt en besproken is nog steeds ronddwaalt door de bossen. Op weg naar ons verblijf was het stil in de auto, zo iets maakt ook zoveel jaar na dato nog grote indruk. Evenveel indruk of misschien nog wel meer maakt een bezoek dat we later brachten aan Dachau. Een van de eerste concentratiekampen in Duitsland.
Al in 1933 werd dit kamp in gebruik genomen in eerste instantie werden daar de politieke tegenstanders van de nazi’s gevangengezet, zoals de socialisten en de communisten. Maar daarnaast was het ook het kamp waarin de meeste christenen gevangen werden gehouden onder hen de katholieke priester uit Nederland Titus Brandsma.
Hij werd begin 1942 opgepakt en naar Dachau gebracht door de nazi's omdat hij zich verzette tegen de rassenhaat en de anti Joodse maatregelen op de korrel nam. Er valt veel meer over dit kamp te zeggen, maar voor nu wil ik graag stilstaan bij twee bijzondere plekken.
De eerste is het klooster wat, sinds 1964, vlak naast het voormalig kamp staat. Daar wonen tot op de dag van vandaag de nonnen van de karmelietessen. Bij binnenkomst las ik de volgende indrukwekkende woorden: we zijn hier om deze horrorplek te veranderen in een plaats van opoffering en gebed om hier een levend teken van hoop op te richten. Als je dan de kerk binnenloopt en je hoort de zusters met beverige stemmen hun gebeden zingen en uitspreken, dat val ik stil en ontroerd mij dat hevig. In alle eenvoud werken aan een wereld waarin de hoop niet sterft.
De andere bijzondere plek is de “Versöhnungskirche”. Een kerk met een bijzondere bouw. Je loopt als het ware de diepte in om in de kerk te komen, symbool voor lijden en sterven wat hier heeft plaatsgevonden, maar ook symbool van schaamte dat het heeft kunnen gebeuren.
En aan het einde een kruis, een bescheiden kruis (zie foto).
In het kruis zit een gestalte die door het gewicht vermalen wordt, of misschien wel een gestalte die het kruis van binnenuit openbreekt. Goede vrijdag en Pasen in een beeld gevangen. En dat is de kerk waarvan ik deel wil uitmaken. Ga mee is het thema van de startzondag. Ja ga mee en laat de stemmen van de dood nooit het laatste woord hebben.

Ds. Raymond Poede

kruis

Van de kerkenraad

Het start weekend
In de maanden juli en augustus hadden we om de week een kerkdienst, maar zoals ieder jaar zijn we met het startweekend weer begonnen om wekelijks de kerkdiensten te gaan houden.
Het startweekend begon op zaterdagavond 2 september met een gezellig samenzijn rond de barbecue, waar iedereen voorzien was van een hapje en een drankje. Zondag 3 september hebben we een feestelijke dienst gehad voor de start van het winterwerk, met in de dienst het afscheid van Koos Bos die vele jaren de diaconie voor zijn rekening nam. Hij wordt opgevolgd door Anny Munneke en de herbevestiging als ouderling-kerkrentmeester van Harry Huisman.
Bedankt Koos voor je inzet, Anny welkom in ons midden en Harry fijn dat je nog even door wilt gaan.

Lichtjesavond
De kerk zal ook dit jaar samen met uitvaartverzorging Anny Munneke een lichtjesavond organiseren in de kerk en op onze begraafplaats.

Dit zal plaatsvinden op woensdagavond 1 november 2023 van 19.00 tot 21.00 uur.

In de kerk kunt u rustig genieten van een moment van stilte / nagedachtenis. Er is hier ook een mogelijkheid om zelf een lichtje aan te steken. Daarnaast kunt u de verlichte route lopen naar de begraafplaats.
Hier staan in alle paden lichtjes zo kunt u naar uw dierbare(n) lopen, voor een herdenkingsmoment. Mocht u behoefte hebben tot een gesprek, kopje koffie en/of thee is dit ook mogelijk, hier is een hoekje achter in de kerk voor ingericht.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Zieke en eenzame medemensen

De vakantietijd is weer voorbij en velen zullen nog na genieten van deze vakantie. Voor sommigen is het helaas niet genieten, zij voelen zich eenzaam en alleen. Elke dag is voor hen gelijk!
U heeft vast wel iemand waaraan u denkt een familielid, buurvrouw, buurman of ...

Gelukkig beginnen de verenigingen of samenkomsten weer, maar helaas is het niet voor iedereen mogelijk om hier naar toe te gaan om dit bij te wonen. Om lichamelijke redenen, geen vervoer, of welke reden dan ook.

Laten we de zieken, eenzamen, rouwenden of vult u zelf maar in, niet vergeten, ga op bezoek, stuur een kaartje of pleeg een telefoontje. Dit is voor velen van ons een kleine moeite en maakt de ander blij en hun dag is weer goed. Probeer met elkaar in contact te blijven en elkaar niet te vergeten, maar vooral denk ook om uzelf!