Kerknieuws uit 't Tonckeltje - oktober 2023

Kerkdiensten

29 oktober 10:00 uur Zanfdienst o.l.v. dhr. J. Nieboer
5 november 10:00 uur Ds. R. Poede
Dankdag voor gewas en arbeid
12 november 10:00 uur Mevr. H. Mertens te Meppen
19 november 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
26 november 09:30 uur Ds. R. Poede
Laatste dag van het kerkelijk jaar
3 december 19:00 uur Ds. R. Poede
Kerstzangavond op 1e Advent

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 29 oktober
Op deze zondag zal er weer een zangdienst worden gehouden o.l.v. dhr. J. Nieboer. Na de dienst wordt u van harte uitgenodigd voor een kopje koffie of thee in het gebouw achter de kerk.

Zondag 5 november
Deze zondag staat in het teken van de viering van "Dankdag voor gewas en arbeid".

Zondag 26 november
Op deze zondag gedenken we de dierbaren die ons zijn ontvallen. Denkt u er om dat deze dienst om 9.30 uur begint!

Zondag 3 december
Op deze zondag zal er geen ochtend dienst zijn. 's Avonds gaat ds. R. Poede ons alvast meenemen in deze periode voor aanvang van de Kerstdagen. Mocht u nog Kerst- en/of Adventsliederen hebben die u graag zou willen zingen, kunt u dit aan onze voorganger doorgeven. Aanvang 19.00 uur.
De gegevens van ds. R. Poede voor het doorgeven van uw wensen, vind u bij de algemene adresgegevens elders op de website.

Bedankje
De Hervormde kerk te Ommelanderwijk–Zuidwending wil ik hartelijk bedanken voor het prachtige boeket bloemen en verder iedereen bedankt voor alle telefoontjes, kaartjes tijdens mijn verblijf in het UMCG en die ik later thuis mocht ontvangen.

Dhr. H. Post

Bedankje
Bij deze wil ik de Hervormde kerk te Ommelanderwijk–Zuidwending en iedereen die bloemen, kaarten etc. heeft gestuurd tijdens mijn ziekte bedanken.

Groetjes Roelie Drenth

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Oktober

Het is vandaag 11 oktober. Ik zit op mijn geïmproviseerde veranda, aangezien de versterking van mijn huis ervoor heeft gezorgd dat ik geen studeerkamer meer heb. Ik zoek dus nu her en der een plek om te werken en te studeren. Zo heb ik me net even goed genesteld en een boekje uitgelezen met de ietwat bijzondere titel: de perfecte storm. En nee dit gaat niet over het weer, maar over, om het met G.B.J. Hilterman te zeggen, de toestand in de wereld en de problemen waar we tegenaanlopen. Volgens de schrijver moet het eerst erger worden voordat de noodzaak van verandering tot de mensheid doordringt. Een interessante visie die ik niet per se deel, maar dat hoeft ook niet altijd. Je kunt misschien wel juist tot nieuwe inzichten komen als je het niet eens bent. Het maakt het in ieder geval spannender.

Ik zat dus op mijn veranda en plots werd de stilte bruut verstoort door een straaljager. Dat kan gebeuren, maar vervolgens vloog er nog een over en nog een. Dat maakte mij gezien de toestand in de wereld toch wat onrustig. Na even op google te hebben gezocht ontdekte ik al direct dat er sprake was van een bijzondere oefening: Op de site van OOGTV las ik de weinig geruststellende kop: Straaljagers en gevechtshelikopters uit acht landen oefenen op ‘grootschalige oorlog’ boven Groningen.

Normaal zou ik daar waarschijnlijk mijn schouders over hebben opgehaald, maar nu in deze tijd merk ik dat, dat anders is. De oorlog in de Oekraïne duurt inmiddels anderhalf jaar en nog steeds worden er regelmatig raketten afgevuurd op steden en mensen. En het lijkt er soms wel op dat de mensen een beetje oorlogsmoe worden hier in het westen, maar voor de mensen daar blijft het een gruwelijke werkelijkheid.

En nu komen daar de gruwelijkheden uit Israël en de Gazastrook bij. Hamas strijders die honderden, misschien wel duizenden mensen hebben gedood en mishandeld, mannen vrouwen en kinderen. En nu zien we de wraak van Israël met ook honderden doden en gewonden tot gevolg. De spiraal van geweld trekt iedereen de dood in.

En als ik dat allemaal lees en zie en hoor kan ik me daar van alles, maar eerlijk gezegd ook niets bij voorstellen. Het zou aanmatigend zijn om te stellen dat ik ook maar iets van de angst en het verdriet kan begrijpen. Maar die vliegtuigen die vanmiddag overvlogen, ja het was een oefening en ik was veilig, maar stel nu eens…. En ik stel me voor hoe het zal zijn in de Oekraïne, Israël en de Gaza.

En ik sluit mijn boek en schudt mijn hoofd. Godzijdank ben ik in Nederland.

Ds. Raymond Poede

Van de kerkenraad

Lichtjesavond
De kerk zal ook dit jaar samen met uitvaartverzorging Anny Munneke een lichtjesavond organiseren in de kerk en op onze begraafplaats.

Dit zal plaatsvinden op woensdagavond 1 november 2023 van 19.00 tot 21.00 uur.

In de kerk kunt u rustig genieten van een moment van stilte / nagedachtenis. Er is hier ook een mogelijkheid om zelf een lichtje aan te steken. Daarnaast kunt u de verlichte route lopen naar de begraafplaats.
Hier staan in alle paden lichtjes zo kunt u naar uw dierbare(n) lopen, voor een herdenkingsmoment. Mocht u behoefte hebben tot een gesprek, kopje koffie en/of thee is dit ook mogelijk, hier is een hoekje achter in de kerk voor ingericht.

Laatste zondag van het kerkelijk jaar
Op deze zondag worden de namen van gemeenteleden en vrienden van onze kerk die zijn heen gegaan genoemd en voor hen wordt een kaars ontstoken als teken van hoop aan de Paaskaars.
Hoop, dat de dood niet het laatste woord heeft.
De nabestaanden krijgen de gelegenheid om een speciale kaars aan te steken. Daarna wordt er een kaars aangestoken voor alle anderen die we gedenken en krijgen de aanwezigen de gelegenheid om zelf een lichtje aan te steken voor een dierbare.

Spekkendikken op de Kerstmarkt
Op 9 december a.s. is er de intentie om weer de traditionele Kerstmarkt te gaan houden. Ook dit jaar zal de Hervormde gemeente hierbij aanwezig zijn met de verkoop van spekkendikken.
Heeft u zin om mee te helpen met de voorbereidingen en/of de verkoop, meldt u zich dan aan bij een kerkenraadslid.
U bent van harte welkom.

Kerstmiddag voor senioren
Zet u deze datum alvast in uw agenda: "Donderdagmiddag 21 december, vanaf 14.30 uur" organiseert de Hervormde gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending een Kerstmiddag in het gebouw. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.
Nadere informatie volgt in het volgende Tonckeltje.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Begraafplaats

We constateren helaas dat er afval gedumpt wordt bij de hoofdingang van de begraafplaats. Wij betreuren dit zeer omdat onze vrijwilligers hun best doen om het netjes te houden. Daar komt bij dat wij extra kosten moeten maken om deze afval weer op te laten ruimen.

Daarom een dringende oproep om hier geen afval te dumpen, maar zelf weg te brengen. Laten we met elkaar zorgen dat we onze begraafplaats netjes houden.

Hopende op uw begrip hiervoor.

Beheerder begraafplaats,
Albert Nieboer