Kerknieuws uit 't Tonckeltje - november 2023

Kerkdiensten

26 november 09:30 uur Ds. R. Poede
Laatste dag van het kerkelijk jaar
3 december 19:00 uur Ds. R. Poede
Kerstzangavond op 1e Advent
10 december 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
2e Advent
17 december 10:00 uur Mevr. G. Lenting te Wildervank
3e Advent
24 december 22:00 uur Pastor P. Kulk te Veendam
Kerstnachtdienst
25 december 09:30 uur Ds. R. Poede
1e Kerstdag

Op 31 decemver 2023 is er geen dienst in onze kerk!

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 26 november
Op deze zondag gedenken we de dierbaren die ons zijn ontvallen. Denkt u er om dat deze dienst om 9.30 uur begint!

Zondag 3 december
Op deze zondag zal er geen ochtend dienst zijn. 's Avonds gaat ds. R. Poede ons alvast meenemen in deze periode voor aanvang van de Kerstdagen. Mocht u nog Kerst- en/of Adventsliederen hebben die u graag zou willen zingen, kunt u dit aan onze voorganger doorgeven. Aanvang 19.00 uur.
De gegevens van ds. R. Poede voor het doorgeven van uw wensen, vind u bij de algemene adresgegevens elders op de website.

Zondag 24 december
Op deze zondag zal er geen ochtend dienst zijn, maar zullen wij onze traditionele Kerstnachtdienst vieren. Waarin we de al oude bekende Kerstliederen met elkaar zullen zingen. Aanvang is 22.00 uur. Na de dienst is er voor degene die dat wil een kopje koffie/chocolademelk of glühwein, zodat u nog even kunt napraten.

Eerste Kerstdag, 25 december
Op Eerste Kerstdag de viering van de geboorte van kindje Jezus. Denkt u er om dat deze dienst om 09:30 uur begint.

Bedankje
Wij willen de Hervormde gemeente Ommelanderwijk–Zuidwending vriendelijk bedanken voor de prachtige bloemen die wij voor onze 60 jarige huwelijksdag mochten ontvangen.

Lammert en Rennie Korthuis

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Hoor wie klopt daar...

Zo aan het eind van het jaar zijn er weer een hoop goede doelen die bij ons aan het hart kloppen. We zijn blijkbaar aan het eind van het jaar goedgeviger dan op andere momenten in het jaar. Misschien komt dat door het naderende kerstfeest of door de dagen die korter worden.
Vroeger, ja als ik dit schrijf, besef ik ook dat ik ouder wordt, vroeger dus stonden voor de V&D in de stad aan het eind van het jaar altijd het Leger des Heils. Gekleed in hun karakteristieke kleding (de heilssoldaten) en de bekende driepoot met een collectebus. Met het geld dat ze ophaalden deden ze goede dingen voor mensen die minder bedeeld waren. Tegenwoordig is dit overgenomen daar de vele voedselbanken en kledingbeurzen. Aan het eind van het jaar komen we haast in ieder supermarkt wel een vrijwilliger tegen die ons een boodschappenlijstje in de handen drukt met het verzoek een kleine bijdrage te leveren.

Soms word je wel eens moedeloos als je om je heen kijkt, als je de kranten openslaat, het nieuws hoort of ziet. De oorlog in de Oekraïne die inmiddels al bijna 2 jaar duurt, het gruwelijke conflict in het Midden-Oosten, waarvan duizenden mensen het slachtoffer worden en dat zijn dan twee crises waar we bijna dagelijks van horen, maar daarnaast speelt er nog zoveel meer in de wereld.

En toch wil ik me niet moedeloos laten maken. Niet dat mij al die ellende niet raakt, zeker raakt mij die, verdriet en boosheid strijden ook in mij om voorrang, maar er is ook een andere kant.

Ik geloof erin dat de meeste mensen oog voor elkaar hebben, dat de meeste mensen het goede met elkaar voor hebben. Dat ze bereid zijn te geven om iemand die het slechter heeft te helpen. Wij laten de vrijwilligers van de voedselbank en andere goede doelen niet met lege handen staan. Nee de wereld is niet altijd mooi, maar De Dijk zong ooit al:

Natuurlijk heb je klerelijers
Heb je boeven en teringlijers
Er is tuig en geteisem
En gajes volop
Natuurlijk er zijn racisten
Er zijn fascisten en klojo’s
Mafkezen en mafketels en nono’s
Met een bord voor hun kop

Maar kijk om je heen
Wij zijn er ook nog
Wij zijn met de meesten
Met mensen die snappen hoe je als vriend
Door de verschillen heen over de grenzen
Elkaar recht in de ogen kunt zien


Ds. Raymond Poede

Van de kerkenraad

Lichtjesavond
Op de lichtjesavond van 1 november jl. mochten we weer de bezoekers ontvangen die op de begraafplaats en/of in de kerk hun dierbaren hebben herdacht.

Gemeenteavond
De gemeenteavond is gepland op donderdag 30 november a.s.. Voorafgaande aan de gemeenteavond zullen we een vesper gaan houden, deze begint om 19.30 uur. De agenda met toebehoren zult u van de scriba nog ontvangen.

Laatste zondag van het kerkelijk jaar
Op deze zondag worden de namen van gemeenteleden en vrienden van onze kerk die zijn heen gegaan genoemd en voor hen wordt een kaars ontstoken als teken van hoop aan de Paaskaars.
Hoop, dat de dood niet het laatste woord heeft.
De nabestaanden krijgen de gelegenheid om een speciale kaars aan te steken. Daarna wordt er een kaars aangestoken voor alle anderen die we gedenken en krijgen de aanwezigen de gelegenheid om zelf een lichtje aan te steken voor een dierbare.

Spekkendikken op de Kerstmarkt
Op 9 december a.s. is er de intentie om weer de traditionele Kerstmarkt te gaan houden. Ook dit jaar zal de Hervormde gemeente hierbij aanwezig zijn met de verkoop van spekkendikken.
Heeft u zin om vrijdag 8 december mee te helpen met de voorbereidingen en/of de verkoop, meldt u zich dan aan bij een kerkenraadslid. U bent van harte welkom.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Vrijwilligers gezocht

Elke 3 weken is er een groep vrijwilligers die het terrein rond de kerk en de begraafplaats van Ommelanderwijk–Zuidwending netjes proberen te houden. In verband met de leeftijd of het lichamelijk niet meer kunnen doen, wordt de groep steeds kleiner. Wij zijn daarom op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met het netjes maken, schilderwerk of ... er is vast iets nog te doen, waar u ons mee zou kunnen helpen.
U bent van harte welkom op een donderdagmorgen. We beginnen om 8.00 uur eerst even met een kopje koffie/thee en sluiten de morgen af om ongeveer 11.30 uur.
Heeft u zin om ons mee te helpen, ook al kunt u niet op donderdag maar op een ander tijdstip neem contact op met dhr. A. Nieboer, telefoon (06) 25 00 82 08

KERSTMIDDAG VOOR SENIOREN

Sinterklaas moet nog komen, maar zoals u in het vorige Tonckeltje heeft kunnen lezen, organiseren wij een kerstmiddag voor senioren. Donderdag 21 december vanaf 14.30 uur bent u van harte welkom en staat er koffie/thee voor u klaar in het gebouw van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk-Zuidwending.

Tijdens deze middag zullen we de traditionele Kerstliederen zingen en zal er een Kerstverhaal verteld worden. Aansluitend kunt u met elkaar van een broodmaaltijd genieten.

Voor de onkosten zal er een collecte bij de uitgang zijn, hier kunt u naar eigen inzicht uw bijdrage in doen. Iedereen is van harte welkom, of u nu lid van onze gemeente bent of niet, onze deur staat voor iedereen open.

In verband met de organisatie kunt u zich voor 10 december a.s. aanmelden bij Anny Munneke tel. (06) 53 23 02 95 of e-mail: annymunneke@ziggo.nl.