Kerknieuws uit 't Tonckeltje - december 2023

Kerkdiensten

24 december 22:00 uur Pastor P. Kulk te Veendam
Kerstnachtdienst
25 december 09:30 uur Ds. R. Poede
1e Kerstdag
31 december   Geen dienst in onze kerk
7 januari 10:00 uur Mevr. C. Dun te Veendam
Nieuwjaarsdienst
14 januari   Geen dienst in onze kerk
21 januari 09:30 uur Oecumenische dienst
RK Kerk te Veendam
28 januari   Geen dienst in onze kerk

Iedereen is van harte welkom tot het bijwonen van bovenstaande diensten.

Informatie kerkdiensten

Zondag 24 december
Op deze zondag zal er geen ochtend dienst zijn, maar zullen wij onze traditionele Kerstnachtdienst vieren. Waarin we de al oude bekende Kerstliederen met elkaar zullen zingen. Aanvang is 22.00 uur. Na de dienst is er voor degene die dat wil een kopje koffie/chocolademelk of glühwein, zodat u nog even kunt napraten.

Eerste Kerstdag, 25 december
Op Eerste Kerstdag de viering van de geboorte van kindje Jezus. Denkt u er om dat deze dienst om 09:30 uur begint.

Zondag 31 december
Op deze zondag zal er geen dienst zijn in onze kerk.

Zondonag 21 januari
Op deze zondag zal er een Oecumenische Ontmoetingsdienst gehouden worden in de RK kerk te Veendam. De dienst begint om 9.30 uur en staat onder leiding van de pastoraal werkster van de Norbertus parochie, pastor Nellie Hamersma-Sluis. Met medewerking van het kerkkoor van de RK kerk.

De collecte zal bestemd worden voor de werkgroep “Onbezorgde dag”, de werkgroep organiseert voor kwetsbare kinderen, jonge moeders, zieken, ouderen, kortom voor die mensen (binnen en buiten de kerk) die het even nodig hebben een onbezorgde dag.

Het thema luidt: “Heb God lief en de naaste als jezelf”.
Het is ontleend aan de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan en is gekozen i.v.m. de sterke religieuze verdeeldheid en conflicten tussen geloofsgemeenschappen in binnen en buitenland.

Gift voor de bloemen

- mevr. B. te V. - € 100,00

Hartelijk dank voor de ontvangen gift.

Gestorvenen in de afgelopen periode

- 24 november 2023: dhr. H.J. Dijkman, Ommelanderwijk 141-12

En niemand weet wat leven is, alleen dat het gegeven is.
En dat van deze geheimenis, God het begin en einde is.

Zieken

We wensen allen die ziek zijn en/of medische behandelingen ondergaan heel veel sterkte. Ook denken we aan hen die het moeilijk hebben of zich eenzaam voelen. Een kaartje of een bezoek wordt vaak op prijs gesteld.

Familieberichten

- geboorte...
- ziekte...
- huwelijk...
- bedankje...
- enz.

Wilt u een familiebericht in het Tonckeltje vermelden, stuur dit dan schriftelijk naar het 'redactieadres Het Kerkblad' vermeld verderop in 't Tonckeltje.
Onze kerk dient zich ook aan de AVG te houden en zal daarom met de grootste zorgvuldigheid omgaan met de persoonsgegevens.
Wij weten dat deze rubrieken goed gelezen en op prijs gesteld worden, maar helaas moeten wij ons ook aan de wet houden.

Kerkrentmeesters

Kerkbalans en Solidariteitskas 2023
Er zijn nog enkele personen die de bijdrage voor de kerkbalans en/of solidariteitskas van 2023 nog niet hebben betaald.
Wilt u uw administratie nog eens nazien? Dank u voor uw medewerking.

Actie Kerkbalans 2024
Zoals elk jaar is er in januari de start van de Kerkbalans. Ook dit jaar willen wij graag weer een beroep op u doen. Het thema is: “Geef vandaag voor de kerk van morgen“. De campagne begint in de week van 13 januari 2024. In de week van 22 t/m 27 januari worden de enveloppen weer opgehaald. In een dienst zal de opbrengst bekend gemaakt worden.
Wij hopen van harte dat u zoveel mogelijk meedoet.

De kerkrentmeesters

December 2023

Met kerst lopen lachende soldaten
Overal zonder wapens rond
Niemand staat een ander naar het leven
dus kerstmis is gezond

Ieder volk heeft ruzies bij te leggen
Er wordt weer vriendelijk gepraat
De vredesklokken luiden
Kerstmis, kerstmis, kerstmis, kerstmis
Kerstmis is het me waard

Henk en Henk – Het hoort met kerstmis ook te sneeuwen


Voor de mensen die mij kennen zal het geen verbazing zijn. Bij ons in de THV, onze tijdelijke huisvesting gedurende de versterking, is het alweer een tijdje kerst. Het begon allemaal met een bezoekje aan Duiven. Hoe kom je daar nu, hoor ik u denken. Nu dat is eigenlijk allemaal de schuld van mijn schoonmoeder. Die vertelde dat ze daar het grootste kerstdorp van Nederland en misschien wel van Europa hadden. Nou dan ben ik verkocht en moet dat met eigen ogen aanschouwen. Dus wij met mijn schoonouders op pad en ik werd niet teleurgesteld. Een prachtig opgezet kerstlandschap, bracht mij in hogere sferen. Als je dan bij thuiskomst en in een ‘leeg’ huis komt is de overgang wel heel erg groot. Daar moest iets aan gedaan worden, dus heb ik de lichtjes van zolder gehaald en heb kerst binnengehaald, maar niet alleen binnen, ook buiten heb ik, na het gevecht met de streng, de kerstverlichting aangebracht.

Kerst is eigenlijk al zo lang als ik het weet mijn favoriete feest. Oud en nieuw zeggen me niet zo veel, maar kerst des te meer. Dat was vroeger al zo. Bij ons thuis gingen we niet naar de kerk, maar was kerst een belangrijk moment. Op een van de kerstdagen vierden we dat samen met de familie. Op de andere kerstdag moest mijn vader altijd werken, maar een van de kerstdagen was hij vrij en vierden we kerst. De eerste stap bij ons thuis was de zoektocht naar een boom.

Heel Drenthe reden we door om de goede boom te vinden. Het was bij ons ieder jaar weer de truc om een zo groot mogelijke boom in onze kleine flatwoning te proppen. Mijn moeder stond vaak hoofdschuddend te kijken bij de keuze die wij als kinderen samen met mijn vader maakten. Af en toe mopperde ze: "Hij is zo groot, als we een gat in het plafond maken heeft de bovenbuurvrouw ook een boom."
Maar uiteindelijk ging ze altijd akkoord met de boom die we hadden uitgezocht. En ja zulke zaken blijf je altijd meenemen merk ik. Ook ik hou nog steeds van een grote boom, met veel lichtjes en mooi versierd.

Want hoe je het ook went of keert, we hebben allemaal behoefte aan licht in deze donkere dagen voor kerst. Behoefte aan warmte en als het goed is ook de behoefte om die warmte en dat licht te delen. Om met elkaar er een mooiere en lievere wereld van te maken. Ik noem het wel eens geloven tegen beter weten in, maar daarom is het ook geloven.
Ik wens u een mooie en gezegende kerstdagen.

Ds. Raymond Poede

Van de kerkenraad

Kerstdiensten
Zoals u in het kerkdienstenoverzicht al heeft kunnen lezen, staat er bij een paar zondagen "geen dienst" vermeld. De kerkenraad heeft in overeenstemming met de gemeenteleden besloten om in 2024 twee keer per maand een dienst te gaan houden. Daarnaast zullen er af en toe extra speciale diensten tussendoor gehouden worden o.a. Johannes de Heer dienst, Groninger dienst en ...
Dit besluit is genomen om de kosten te drukken en de deuren van onze kleine gemeente zo lang als maar mogelijk voor iedereen open te houden. Want u zult wel begrijpen dat onze gemeente ook kleiner wordt en er bijna geen nieuwe aanwas bijkomt. Om de kosten ook te drukken houden we onze kerkdiensten in het gebouw, met uitzondering van de Kerstnachtdienst en Eerste Kerstdag die worden uiteraard in onze mooie kerk gehouden.

Gemeenteavond
Op donderdag 30 november jl. hebben we een gemeenteavond gehouden, er waren in totaal 12 gemeenteleden aanwezig. Het aantal was niet groot. Dit kwam door o.a. door veel afzeggingen in verband met ziekte. We hopen dat iedereen zich weer beter voelt.
We zijn de avond begonnen met een vesper en hebben daarna o.a. de beide begrotingen 2024 van de kerk en diaconie goedgekeurd. Na nog een paar mededelingen van de kerkenraad hebben we de vergadering geëindigd met een gezellig samenzijn.

Namens de kerkenraad,
scriba Antje Nieboer

Als de deuren open gaan

Ik kan in het nieuwe jaar niet kijken
want God houdt het doek nog dicht
Wat opkomt dat moet straks blijken
elke dag brengt iets aan het licht

Als de deuren opengaan
en wij bij de ingang staan
dat wij dan nog iets ontvangen
van ons droombeeld, ons verlangen

Wat zal er komen in de kranten?
Wat maakt de kolommen vol?
Ach wie weet aan welke kanten
wij betalen onze tol

Maar ook het jaar 2024 is van God
Hij bepaalt dus 's werelds lot
Daarom, gaat het doek omhoog
Hij houdt over alles 't oog

(Schrijver onbekend)

Ondersteuning bij het leiden van een eredienst

Op dinsdagochtend 23 januari geeft ds. Hilde van der Zwaag-Visscher (predikant in Veendam) uitleg over liturgie en het voorgaan in een eredienst door gemeenteleden. Onze gemeente is -net als zoveel gemeenten in onze regio- afhankelijk van gastpredikanten en het lukt niet altijd om de diensten in het preekrooster gevuld te krijgen of soms is een predikant (onverwacht) verhinderd.
In het clusteroverleg met 6 gemeenten (Veendam, Zuidbroek, Hoogezand-Sappemeer, Ommelanderwijk-Zuidwending, Oude Pekela en Wildervank) is besproken dat diensten van predikanten zo nodig gebruikt kunnen worden in andere kerken. Ds. van der Zwaag wil ons daarin begeleiden.

Wie wil er mee doen? Ook als je niet direct een dienst wilt leiden, maar wel belangstelling hebt om iets bij te leren ben je van harte welkom. We doen dit samen met de kerken in het clusterverband voor alle belangstellenden.

Opgave bij en informatie bij: Helma Wieringa,
Telefoon: (06) 18 02 18 76 of via e-mail: helmalammers@gmail.com